BEAUFORT

We dienden een verblijfsruimte ontwerpen voor een bepaalde locatie met de afmetingen van een prefabgarage. Ik koos voor bovenop de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.  Dat hoogte een rol ging spelen, lag voor de hand.  Ik heb, vol goeie moed geprobeerd tot boven te gaan. Het lukte mij echt niet. Filmpjes online van bezoekers en verklaringen van de vrienden die wél vrolijk tot boven gingen, maakten duidelijk dat er veel wind staat. Op hoge gebouwen plaatst men al eens een windhaan...  Dus waarom de ruimte niet als een groot uitgevallen windhaan laten functioneren? Bovendien helt het naar de afgrond door verplaatsing van het gewicht van de bezoekers.

De box balanceert op de verticale schacht volgens het hefboomprincipe. De schacht doet tevens dienst als inkom. Het dak rust op de punt van de schacht. De mousse op de vloer wordt opzettelijk schuin geplaatst. Ze komen pas horizontaal te liggen bij maximale kanteling. Zo worden de bezoekers gedwongen één kant te kiezen als ze comfortabel willen slapen. Voor zover je comfortabel ligt als je boven de afgrond bengelt.  Een verblijf in Beaufort is op z'n zachtst gezegd een indrukwekkende belevenis.

beauford snede
Beaufort op Sint rombouts kathedraal
beau fort box