BEAUFORT

We gingen een verblijfsruimte ontwerpen voor een bepaalde locatie, mijn keuze viel op de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Ondanks dat ik mottig veel hoogtevrees heb, begon ik dapper aan de klim. Om op de eerste verdieping met weke knietjes terug de trap naar beneden te nemen. Dat hoogte een rol ging spelen, lag voor de hand. Filmpjes online van bezoekers en verklaringen van de vrienden die wél vrolijk tot boven
gingen, maakten duidelijk dat er veel wind staat. Op hoge gebouwen plaatst men al eens een windhaan...  Dus waarom de ruimte niet als een groot uitgevallen windhaan laten fungeren? Eén die bovendien naar de afgrond helt bij verplaatsing van het gewicht van de bezoekers.

De box balanceert op de verticale schacht volgens het hefboomprincipe. De schacht doet tevens dienst als inkom. Het dak rust op de punt van de schacht. De mousse op de vloer wordt opzettelijk schuin geplaatst. Ze komen pas horizontaal te liggen bij maximale kanteling. Zo worden de bezoekers gedwongen één kant te kiezen als ze comfortabel willen slapen. Voor zover je comfortabel ligt als je boven de afgrond bengelt.  Een verblijf in Beaufort is op z'n zachtst gezegd een indrukwekkende belevenis.

Beaufort op Sint rombouts kathedraal