Interieurarchitect vs -vormgever vs -stylist

Interieurarchitecten zijn geen interieurvormgevers en de voorgaande zijn niet per se interieurstylist. Om te beginnen is een interieurarchitect iemand die universiteit heeft gedaan en heeft deze een titel die veel hoger zal scoren op de Google ranking en klinkt het veel chiquer. Interieurvormgever is een hele mond vol. Geef toe, het bekt niet en de term is ook relatief onbekend.

Ikzelf ben interieurvormgever. Het komt erop neer dat ik 4 jaren van mijn vrijetijds-, familie- en sociaal leven on hold heb gezet om een bachelor in de interieurvormgeving (Yep, het kon nog langer) te behalen. The joke is on me, want iedereen mag en kan zich interieurarchitect of -vormgever noemen. Het is een niet beschermde titel.  In België althans, in Nederland is het wel beschermd dacht ik.

Kort en bondig en zonder denigrerend te willen doen, interieurarchitechten deden unief, interieurvormgevers deden hogeschool en interieurstylisten deden een cursus of avondonderwijs.  Ook doen ze niet hetzelfde. Architecten en vormgevers zijn (opgepast, dit klinkt zweverig) bezig met de hele beleving van een ruimte, waarbij architecten grondiger technisch onderwezen zijn. Een voorbeeld om duidelijk te maken wat ik bedoel is bvb binnenkomen in een kerk. Dat roept een bepaalde emotie op, een beleving. Uiteraard zal dit voor velen verschillend zijn, maar over het algemeen zal de architect het sacrale willen meegeven, een plek voor bezinning. Ruimtelijkheid, want God is gene kleine en heeft wat ruimte nodig in zijn huis.

Als je een objectieve job zoekt, waar wit wit is, en zwart zwart, dan is dit een moeilijk vak. Of je moet zo steengoed zijn, dat je werkelijk bij het overgrote deel van de mensen dezelfde emotie opwekt. Een Vincent Van Duysen kan in zijn ontwerpen duidelijk rust en eenvoud meegeven. Het is een beetje zoals een kunstwerk. Dat kan ook emoties opwekken, maar daarom niet bij iedereen dezelfde. Wij nemen ook het technische deel op ons van plannetjes uit te tekenen zodat de werkmannen zoals metsers, loodgieters, schrijnwerkers etc, uw ideeën vlotjes en correct kunnen uitvoeren.

Het werk van de interieurvormgever en interieurarchitect bestaat eruit oplossingen voor woonproblemen voor haar opdrachtgevers te vinden, en dit esthetisch en ergonomisch verantwoord. Je moet je kunnen inleven in de klant. Dit gezegd zijnde, in onze wereld bots je soms tegen dezelfde torenhoge ego’s als die je in eender welke andere kunstrichting zal vinden. Ja, het is tevens onze taak van de klant een beetje ‘op te voeden’ in die zin van wat betere keuzes van materiaal/textuur etc bij het project horen, maar ik heb nooit gevonden dat het mijn taak is om de klant te dicteren wat “goede smaak” is en een gedacht over hem/haar te vormen indien die verschilt van de mijne. Ik ben best makkelijk, ik heb een hele ruime smaak en laat mij zelf ook niets dicteren. Maar evengoed word ik beïnvloed door trends.

Unsplash – Sergey Zolkin

Dat geen kat weet wat een interieurvormgever nu juist is, mocht ik al meerdere malen ervaren via vrienden en kennissen die mij na de uitputtingsslag van 4 jaar vroegen of ik hun kon adviseren welke kleuren ze op hunne muur kunnen smeren. De teleurstelling valt van hun gezicht af te lezen als ik moet bekennen dat ik hun daar moeilijk mee kan helpen. Erg moeilijk vind ik dat. Mijn logisch antwoord is dan “neem een kleur die jij mooi vindt”. Je ziet ze denken “waar heeft die haar dan 4 jaar mee bezig gehouden?”. Ik kàn kleuren kiezen en accessoires, maar dan in functie van de beleving van de ruimte. Als het plan van de woning onlogisch en onpersoonlijk is, dan gaat een andere couche op de muur daar niet veel aan kunnen verhelpen vrees ik. Er komt ook zoveel op de markt om op te volgen, dat je daaraan alleen al een dagtaak kan hebben.  En iedereen kan nu makkelijk via Pinterest moodboards gaan aanmaken en daarna gaan filteren wat er wel of niet in de woning past of ontdekken wat hun smaak is.

Als ik dan een tip moet geven kwa verf, kies kwaliteit, kies neutraal en laat uw accessoires en planten de show stelen, kalkverven geven warmte en structuur en ook heel lichte vergrijsde pastelkleuren doen het altijd goed. Ik kan stylist zijn, maar dan zal mijn persoonlijke smaak sneller komen bovendrijven.

 

 

Geef een reactie